Expedice Vltava (23. – 27. červenec 2008)

posted in: Z akcí | 0

Jaké by to byly prázdniny, kdybychom si je nezpestřili několika dny strávenými testováním našich vodáckých schopností. A nejen těch. Postupně jsme si ověříli, co všechno vydržíme v boji s deštěm, větrem, zimou a také nájezdy všudypřítomných jedinců, kteří se často snažili potopit naše lodě za pomoci těch nejrafinovanějších metod. No ale postupně.

Všechno to začalo v ranních hodinách jednoho pošmourneho rána srazem na hlavním nádraží u nás ve Znorovách, odkud odjížděla jedna polovina výpravy, a to vybraní jedinci, kteří dokážou čelit nástrahám českých drah. Zbytek expedice odjel v odpoledních hodinách dvěma auty, zase vybraní jedinci, kteří dokážou čelit jízdě pana Třináctého. Směr a cíl Vyšší Brod. Složení výpravy bylo vyvážené, kluci aj holky, mladí aj ještě mladší, začátečníci, pokročilí, rodiny s dětmi i bez dětí.

Cesta vlakem probíhala bez problémů a podle plánu, hráli se karty, na kytaru a taky soutež kdo je nejchytřejší, kterou jsme pak přejmenovali „Evička proti zbytku“. Po asi devíti hodinách jsme dorazili na místo našeho nalodění. V kempu jsme si vybrali místo pro stany a počkali na příjezd zbytku. Večer pak strávili romanticky na přehradní hrázi a opékáním u táboráku. Ráno už na nás čekaly lodě a pod vedením našeho vždy dobře naladěného kapitána jsme teda vyrazili. Zanedlouo tu byl první jez (šlajzna), takže zařadit se do fronty, srovnat loď a pádlujete vstříct mohutným peřejím. A jsou tu pokyny od zadáka „pádluj, přestaň, zaber, pořádně, pozoor“, první setkání s vlnou, pak chvilku ticho a už lovíte loď, pádla, sudy, někdo i boty, teď se obvykle dostává ke slovu i háček (to byl ten vepředu), začíná hledání příčiny kde se stala chyba, pak následuje vylévání vody z lodi a už se nese loď zase na začátek šlajzny. Někdy napoprvé, někdy napodruhé, napotřetí, ale většinou ji nakonec stejně zdoláme jako kovaní vodáci. Po vyblbnutí nejhravějších jedinců nasedáme všichni zase do lodi, hurá za dalším dobrodružstvím. Postupně se seznamujeme s dalšími jezy, některé jsou lehčí, jiné primitivní. Cestou zpíváme ty nejpopulárnější šlágry a skoro nepřetržitě bojujeme proti suchu. Někdy pomůžou kamarádi, někdy počasí, některé posádky to zvládnou i sami, ale tento boj s přehledem vyhráváme. Po odpádlování určených kilometrů následuje parkování v dalším kempu, postavit stan, uvařit, ale hlavně usušit a převléct do suchého. Stavíme společně, vaříme společně (tady někteří z nás objevili skryté vlohy, nakrájené brambory od jedné naší slečny neměly chybu- jako v polévce), no prostě idylka.Taky jsme si prohlédli místní památky, Český krumlov, Rožmberk, navštívili hrady, zámky, prozkoumali různá městská zákoutí….. Skladba dne byla podobná, jenom počasí a zážitky jiné. Nebudu je tady všechny popisovat, bude lepší když se k nám příští rok přidáte.

Prostě dny strávené na Vltavě byl jeden lepší jak druhý. Zpočátku nás sice zkoušelo počasí, kolik toho sneseme (jsme ocenili zvláště naše děvčata, která i přes neobvyklé zbarvení si nechtěla nechat ujít ani kousek plavby), ale nakonec jsme odjížděli i opálení.

Díky patří kapitánovi za vedení výpravy a všem zúčastněním za dobrů náladu kterou přispěli.

Jenda Komínek 🙂

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments